Fra gjør-det-selv til kreative lagringsplasser: Slik sparer du penger på oppussingen

Fra gjør-det-selv til kreative lagringsplasser: Slik sparer du penger på oppussingen

Kostnaden for renovering kan være vanskelig å forutsi. Det er vanskelig å vite hvor mye du trenger og hvor mye de ulike materialene vil koste.

De fleste huseiere bruker for mye penger på oppussing fordi de ikke planlegger fremover eller undersøker godt nok. Nøkkelen til å spare penger på oppussing er å være kreativ og ressurssterk.

Undersøk grundig før du begynner oppussingen

Oppussing er ikke alltid like billig, da materialkostnadene vil variere avhengig av hvor du befinner deg, og hva som foregår rundt i verden. I begynnelsen av 2021 gikk for eksempel prisene for terrassebord opp med 50% fordi barkebiller ødela trær i Canada. Dette gjorde det svært mye dyrere å renovere enn det var tidligere. Her ville det ikke vært lurt å starte oppussingen.

Bare noen måneder etter det var full panikk blant renoverings-ivrige huseiere, gikk prisen derimot ned igjen, ifølge Nettavisen. Slik sparte noen nordmenn seg for flere titusener av kroner, bare ved å vente til situasjonen med dyre materialer stabiliserte seg igjen.

Du finner også billige materialer på sider som Byggmax og Coop Obs BYGG. Når det kommer til oppussing, så utgjør materialkostnader en stor del av den totale prisen.

Vær kreativ med lagringsplasser

Når du pusser opp er det et praktisk hensyn du må ta: hvor skal du plassere alle tingene?

Rom har blitt en luksus i den moderne verden. Vi bor i små hjem og har mindre lagringsplass enn noen gang før. Da kan det være vanskelig å finne plass til det man må rydde bort fra rommene man pusser opp i boligen. Det er imidlertid mange måter å bruke plassen på mer effektivt og kreativt.

Det første trinnet er å kaste alt du ikke trenger. Det andre er å tenke på alle tingene du har som du ikke trenger med jevne mellomrom, men som du fortsatt ønsker å beholde. Trenger du virkelig den boksen med gamle klær? Hva med de gamle bøkene? Hvis ikke er det på tide å finne et bedre sted for dem! Hvorfor ikke lagre dem hjemme hos foreldrene dine eller i garasjen?

Har du ikke tilgang på lagringssted for tingene dine hos foreldre, eller i egen garasje eller lagerbod, anbefaler vi at du plasserer tingene dine i et minilager mens du pusser opp. Du finner slike lager i de fleste byer. På denne måten får du problemet om plass ut av veien.

Gjør det selv

Gjør det selv (DIY) er et uttrykk som betyr at personen som gjennomfører et gjør-det-selv-prosjekt ikke vil ansette noen fagfolk til å hjelpe dem. DIY kan være billigere og mer givende enn å ansette fagfolk, men det kan også være mer tidkrevende og vanskelig. Derfor har vi også et noe motsigende råd nedenfor.

Ikke gjør det selv

Ikke gjør det selv viser til prinsippet om at det er best å tilkalle fagfolk der det trengs for å unngå å gjøre kostbare feil. Går du inn i et prosjekt du er usikker på, det er andre personer som kan være bedre egnet for jobben, så er det best å tilkalle fagfolk.

Det beste vil jo egentlig være om du kjenner en rørlegger eller elektriker som kanskje vil hjelpe deg gratis. Men ikke alle kjenner slike folk.

Derfor vil vi gjøre deg oppmerksom på at du faktisk kan spare penger ved å ansette fagfolk i stedet for å gjøre jobben selv. Noen ganger kan DIY-prosjekter være svært dyre hvis de ikke gjøres riktig, og kan føre til flere problemer i etterkant.